Skip to main content

Viciile de refracție sunt:
miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Un capitol aparte il reprezinta Presbiopia, care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani.
Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in spatele retinei, fie pentru ca ochiul este “prea scurt”, adica are axul antero-posterior prea mic, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mari, determinand focalizarea razelor luminoase mai departe, respectiv in spatele retinei.
Corectarea acestui defect se face printr-o lentila de “plus” (lentila convergenta), care focalizeaza razele luminoase mai in fata, respectiv pe retina.
Exista hipermetropii mici (pana in 2-3 dioptrii), medii (3-6 dioptrii), mari si forte (peste aceste valori).
Astigmatismul este viciul de refractie in care corneea are raze de curbura si puteri dioptrice diferite pe fiecare ax.
Astigmatismul poate fi simplu, de “plus” sau de “minus” (astigmatism hipermetropic, respectiv miopic simplu), sau poate fi combinat cu miopie (astigmatism miopic compus) sau cu hipermetropie (astigmatism hipermetropic compus).
Cand cornea are un ax miopic, de “minus” si un ax hipermetropic, de “plus”, e vorba de un astigmatism mixt.
Corectia astigmatismului se face cu lentile “cilindrice”, care corecteaza dioptria pe fiecare ax al ochiului.
Dupa varsta de 40-45 de ani apare Presbiopia, un proces fiziologic de “imbatranire” a cristalinului, ducand la scaderea treptata pana la pierderea completa a acomodatiei, adica a capacitatii de a vedea la aproape.

De aceea, dupa aceasta varsta, sunt necesari ochelari pentru lucrul la aproape (scris, citit, tricotat, etc). Dioptria determinata de presbiopie creste treptat, la cativa ani cu + 0,5 dioptrii, incepand de la 40-45 de ani, pana la 60-65 de ani, dupa care se stabilizeaza. De aceea, in acest interval de varsta, este necesara schimbarea ochelarilor pentru aproape la fiecare 4-5 ani.
Corectia presbiopiei se realizeaza, in mod clasic, cu ochelari de aproape; pentru pacienti care au dioptrii si la distanta si au ajuns la varsta presbita, se vor prescrie, fie doua perechi de ochelari – pentru distanta si pentru aproape – fie o singura pereche, pentru ambele distante, cu lentile progresive.
O alta varianta sunt lentilele de contact progresive, care, ca si ochelarii cu lentile progresive, corecteaza atat viciul de refractie la distanta, cat si presbiopia. Pentru pacientii presbiti care nu vor sa poarte nici ochelari, nici lentile de contact progresive, exista varianta operatiei.

Leave a Reply